גם בפייסבוק, אינסטגרם ויוטיוב, כבר ביקרתם?

לא צפוי?

אחד הנושאים המורכבים ביותר בטיפול והתנהלות עבור חלק גדול מבני אדם הוא אירועים בלתי צפויים במהלך החיים. בן אדם שואף לביטחון עד כדי כך שרובנו נעדיף לחיות את חיינו בשעמום נוח לפני שנסכים לחיות אותם בריגוש מפחיד. הפחד מהלא צפוי בא לידי ביטוי בצורה הפשוטה ביותר בפחד מהמוות.

הכרתי בחיי אלפי אנשים שמנהלים את חייהם מתוך מערכת יחסים מסוכנת וקשה עם המוות הלא צפוי שלהם. בתוך כך הם נמנעים מלצאת לטיולים, לעלות על מטוסים ולהתנסות בתחומים מסוימים. בדומה לכך קיים הפחד משינויים בלתי צפויים בסביבת חיינו. החל משינויים במצב הפוליטי, מצבי לוחמה וכדומה. המרכיב החשוב ביותר בפחד מהלא צפוי הוא חוסר האונים שלנו וחווית איבוד השליטה שאותה אנו חווים. אך במפתיע, ולמרות הפחד הגדול, ניסיוני מלמד אותי כי רבים מבני האדם מעדיפים להיות מבוהלים ומשותקים בנסיבות בלתי צפויות מאשר לברר ולבדוק באמת האם מדובר באירועים בלתי צפויים, או שמא התכוונות והתכוננות יכולה להפוך את הלא צפוי לצפוי ולשפר באופן משמעותי את איכות חייהם.

נתחיל מדוגמאות פשוטות, פעמים רבות שוחחתי עם משפחות שעקב חגיגות הבר מצווה או בת המצווה של ילדיהם נכנסו לסחרור כלכלי מסוכן ואף טרחו להתלונן באוזניי על הקושי הגדול שבהתמודדות עם הוצאה בלתי צפויה שכזו. בלתי צפויה?! יש מישהו מאיתנו שלא יודע באיזה גיל חוגגים בר מצווה או בת מצווה? הרי יש לנו 13 או 12 שנה להתכונן לאירוע הלא צפוי, כיצד אם כך אנו מופתעים? הסיבה היא פשוטה: כדי להפוך את הלא צפוי לצפוי עלינו לעשות מעשה, לחשוב, להכין תכנית פעולה, לחסוך סכום מסוים כל חודש, אפילו מלידה וכנראה גם לוותר על הוצאות אמוציונאליות מסוימות למרות שנורא בא לנו. כל אלו קשים לנו משום שהן דורשים מאיתנו תשומת לב, מחויבות ויציאה מאזור הנוחות שלנו ולכן אנו מעדיפים להתייחס אליהם כהוצאה בלתי צפויה.

גם בשוטף זה בא לידי ביטוי בצורה דומה. ההתמודדות הכלכלית המטרידה ביותר היא ההתמודדות עם הוצאות בלתי צפויות חוזרות ונשנות. זו יכולה להיות הוצאה בלתי צפויה על טיפול שיניים יקר, משאבת דלק שהתקלקלה, שיפוץ בבית עקב פיצוץ צינור וכדומה. אז נכון שכל אחד מהמקרים האלו מופיעים באופן בלתי צפוי בחיינו, אבל האם הוצאות בלתי צפויות ככלל בלתי צפויות הן? בואו נבדוק. אם ניקח כל אחד מאיתנו שנה אחורה ונבדוק מה סכום ההוצאות הבלתי צפויות שהצטברו לנו השנה, נחלק אותן ל 12 חודשי השנה ונקבל סכום בלתי צפוי, שהוא צפוי לחלוטין, ממוצע לכל חודש. אז, בהנחה שקיבלנו סכום ממוצע של 1,000 ₪ לחודש נוכל 12 חודשים קדימה להפריש לקופת חיסכון 1,000 שקלים בהוראת קבע וכך הפלא ופלא, ההוצאות הבלתי צפויות הפכו לצפויות לחלוטין ואנחנו קיבלנו שליטה מחודשת על התנהלות חיינו. רק מה? לצורך כך צריך לחשוב, לתכנן, אולי אפילו לוותר על הוצאות אחרות ולשים בצד כסף. זה כבר דורש מחשבה, מחויבות וכדומה.

אז מה עושים?

1.בחנו את כל האירועים הבלתי צפויים שהתרחשו בחייכם מכל סוג ותחום בחודשים האחרונים.

2.כעת עברו על הרשימה ונסו לזהות מה מתוך אירועים אלו יכולים אתם להתכונן אליו ולהפוך אותו עבורכם לצפוי או צפוי יותר.

3.צרו רשימת משמעויות הנובעת מסעיף 2 ובצעו אותה.

4.זהו כרגע את החוויה שלכם וראו האם החשש מהלא נודע התמתן מעט.