גם בפייסבוק, אינסטגרם ויוטיוב, כבר ביקרתם?

להגיד לא ל"רגשי"

במקרים רבים בתוך תהליכים של אנשים אני נתקל שוב ושוב בהתנהלות אשר כולנו חוטאים בה. אני משתמש במילה חוטאים, למרות שזה לא ממש חטא כמו שכולנו מבינים את המילה הזו, אבל עדיין בחרתי להשתמש במילה בגלל שזה לחטוא לאפקטיביות.  ההתנהלות הזו שאני מדבר עליה היא לקחת דברים ללב ולהתנהל באופן "רגשי" אל מול דילמות שעולות בחיים. זהו חטא לאפקטיביות מפני שאפקטיביות, בהקשר של פתרון סיטואציות בחיים, היא הדרך הטובה ביותר והכי פחות פוגענית לפתור את אותה דילמה. ברגע שבן אדם מתעצל לפתור בעיה דרך אותו "רגשי", מחשבתו מוסטת על ידי הרגשות שלו שבדרך כלל הן רגשות שליליים של עלבון, כעס, עצב ויצר נקמה. במקרה כזה, בן האדם רק מתרחק מלמצוא פתרון הולם לדילמה שלו.
קחו למשל לדוגמא מאומנת שהגיעה אלי כשהיא מתארת מצב שבו היא רגישה מדי. כשביקשתי ממנה שתגדיר למה היא מתכוונת רגישה מדי, היא הסבירה שקודם כל היא נעלבת מכל דבר שלילי שאומרים לה, גם אם הוא הדבר הקטן ביותר. ולאחר שהיא נעלבת, היא פשוט לא מצליחה יותר לבטוח באותו בן אדם. עכשיו, תארו לכם שזה קורה לה עם כל בן אדם בחיים שלה. מי לבסוף יישאר לה לבטוח? במשך מספר אימונים ניתחנו סיטואציה אחר סיטואציה שבהן היא הייתה נעלבת וערכנו רשימת פתרונות מפורטת כיצד ניתן בשלב הראשון, להיעלב קצת פחות מהאנשים שסובבים אותה. לאט ובבטחה עבדנו גם על העלאת הערך העצמי שלה על ידי כך שהיא כותבת על עצמה הוקרות כל יום ומוצאת דרכים רבות לחזק את עצמה. בשלב מסוים, היא יכלה להרשות לעצמה להתחיל להתנסות בלהגיב אחרת, כלומר, במקום להיעלב ולהיכנס ל"רגשי", אחת הדרכים שלנו הייתה לומר לבן האדם שהדבר הרע שהוא אמר לה הרגע פגע בה, זאת אומרת, לשים את ה"רגשי" על השולחן. הפלא ופלא, היא נדהמה לגלות שרבים מהאנשים שסביבה כלל לא רוצים לפגוע בה, או להקטין אותה, אלא בדיוק ההיפך, להתקרב אליה. אבל בגלל שהיה לה הרגל לקחת כל דבר ללב, באיזשהו שלב, ההרגל עיוור את עיניה וגרם לה לחשוב שכולם נגדה. בשלב מתקדם של האימון, לאחר שהצליחה כמעט לחלוטין למגר את תופעת ה"רגשי" בחייה, היא אפילו הצליחה לצחוק על עצמה ועל זה שהיא הייתה נעלבת מכל דבר.
כמובן שזהו מקרה יחסית קיצוני אבל כולנו נגועים לעיתים במחלת ה"רגשי". מה אנחנו מרוויחים מכך – חשבתם פעם? לדעתי, אנחנו מרוויחים את זה שאנחנו לא צריכים להתמודד עם הסיטואציה הלכה למעשה ואנחנו יכולים להיות מסכנים ולהרוויח תשומת לב ואהבה על ידי זה שאנחנו פגיעים כל כך.
בשבוע הקרוב, בדקו את עצמכם. כמה פעמים אתם נופלים לאותו "רגשי"? וכמה פעמים אתם הולכים להתמודד עם הבעיה.
קבעו לכם פעמיים השבוע שבהם ברגע שזיהיתם שנפלתם ל"רגשי", אתם פועלים הפוך ממה שאתם רגילים. לדוגמא, מדברים מיד עם האדם שפגע בכם או מטפלים בכל דרך אחרת ב"רגשי" שלכם, או אפילו, עושים מזה צחוק.