גם בפייסבוק, אינסטגרם ויוטיוב, כבר ביקרתם?

אימון אישי בגיל ההתבגרות

המטלה המרכזית בגיל ההתבגרות הינה גיבוש הזהות האישית של הנער או הנערה. המתבגר נפרד, רגשית, שכלית וחברתית, מהדמויות המרכזיות במשפחתו ומעצב עצמו כישות בעלת זהות אישית נפרדת. תהליך הפרידה מההורים וההשתחררות מהתלות יכולים להתבצע תוך כדי ניכור, התמרדות ועוינות כלפי ההורים. זהו תהליך נורמטיבי, רגיל בגיל ההתבגרות. המתבגר בוחן את הגבולות של מה שהוא עושה ושל מה שהוא רשאי לעשות. במקביל קיים הרצון להמשיך ולהיות קטן, תלוי ונתמך.

פיתוח מערכת יחסים עם קבוצת השווים

בתהליך זה המתבגרים עסוקים יותר ויותר בפיתוח מערכת יחסים עם קבוצת השווים (בני גילם). מתחילים לפתח מערכת יחסים עם בני המין השני ומפתחים את יכולתם להשתלב במערך חברתי. 

קבוצת השווים הופכת לבעלת עדיפות וחשיבות מרבית בגיל הזה. ההתבגרות הפיזיולוגית, פסיכולוגית וחברתית של בני הנוער מלווה בעליה בעוררות המינית, התעניינות בבני המין השני, בזהות המינית ובמשיכה המינית.

קבוצת השווים מרככת במקצת את החרדות הנובעות מן ההינתקות מהמשפחה. ומהווה מעין תחליף לה.

הקבוצה מהווה מקור כוח והשתייכות חברתית – מעמדית, החברים בה חווים את אותן החוויות. הם יוצאים מתוך המקום ה כביכול "מנודה" של המתבגרים שהם כבר לא ילדים. הקבוצה מספקת ראי או משוב מתמיד ומתמשך שמעניקים המתבגרים זה לזה, על מנת להתחיל ולבסס את הזהות העצמית שלהם. הקבוצה מאפשרת למתבגר בדיקה וזיהוי של מרכיבי אישיותו וגבולותיו, ללא איום בעונש של דחייה או הרחקה.

בנוסף, יוצרת הקבוצה מודלים אלטרנטיביים לחיקוי ההורים שתורמים גם הם לגיבוש הזהות העצמית.

הקבוצה יכולה לספק תמיכה חברתית, אוזן קשבת ועצה, ומציעה מקלט שבו יכול המתבגר לחלוק תחושות דומות ולחוש שהוא לא נמצא לבד בכל התהליכים האלה שהוא עובר .כמו כן, קבוצת השווים מהווה מעין "אב טיפוס" לקשרים בעתיד ומלמדת כיצד ליצור אינטראקציה מועילה ומסייעת לפריקת מתח ותוקפנות. יחד עם זאת המשקל הרב שיש לקבוצת השווים בתהליך יוצר בחובו גם סיכונים. הלחץ החברתי הולך וגובר. השלבים בהתהוות קבוצה הינם שלבי גדילה המקבילים להתפתחות האנושית. שלבים אלו רצופים תמיד מאבקי כוח, תחרותיות והתנגדות. אליהם מתלווים רגשות קשים של חרדה, קנאה, עלבון ומתח.

בקבוצה נוצרת תלות הדדית שלילית: חברי הקבוצה מניחים כי יצליחו לממש את מטרותיהם האישיות רק אם חברי הקבוצה האחרים לא יצליחו לממש את מטרותיהם. בנוסף, שוויון הוא הציפייה ואי שוויון הוא החוק. בראשית התהליך עשויים החברים להיות באותה נקודה, אך במשך הזמן מתרחש בידול מעמדי.

פרטים מסוימים לוקחים או מקבלים את הסמכות יותר מן האחרים.

בקבוצה גם קיימים לחצים להטרוגניות וקונפורמיות: בקבוצות בהן אין לגיטימציה לשוני יאלץ המיעוט לבחור בין השתייכות לקבוצה וויתור על צרכיו, לבין נאמנות לצרכיו ובידוד חברתי. הבחירות לרב אינן מודעות וגובות תמיד מחירים כבדים.

התנהגויות המתבגר וסיכונים

מתבגר הרוצה לבסס את מעמדו בקרב קבוצת השווים יוזם לעיתים התנהגויות הכרוכות בנטילת סיכונים. התנהגות זו קשורה גם לתפיסת "הכול-יכול" של המתבגר ולתחושת העצמאות. סיכונים אלו עלולים לכלול עישון ושימוש בסמים ובאלכוהול, התנהגות מינית מסכנת, נהיגה מסוכנת, התנהגות אלימה וחוסר קבלת סמכות וגבולות

לא כול מתבגר עובר את התהליך הנ"ל בצורה מוחצנת ותוך כדי עימות עם עולם המבוגרים, ישנם כאלה שעוברים אותו ללא עימותים ויש כאלה עם סערות נפש פנימיות. את התהליך הנ"ל ניתן לראות בהתנהגויות שונות כמו:

  • קושי להתעורר בבוקר
  • הסתגרות בחדר מול המסכים רוב שעות הזמן שהם בבית
  • ויכוחים אין סופיים עם ההורים או המורים
  • אי עשיית שיערי בית
  • אי רצון להשקיע בלימודים
  • אי לקיחת אחריות על שום דבר
  • הסתובבות עם חברים בשעות מאוחרות
  • היפוך בין היום ללילה בעיקר בחופשים
  • סירוב או הימנעות מהשתתפות באירועים/טיולים משפחתיים

חשיבות תפקיד המשפחה בהתפתחות בני נוער, איזה תפקיד עליכם למלא כהורים?

הורים רבים רואים את ההתנהגויות הנ"ל או חלקם וחושבים שמשהו לא בסדר עם המתבגר או המתבגרת שלהם.

חשוב להבין שההתנהגויות האלה הם חלק מהתהליך הנורמטיבי של עיצוב וגיבוש הזהות האישית של המתבגרים, יחד עם זאת לעיתים זה עשוי לפגוע ביכולתו של המתבגר לממש את הפוטנציאל האישי שלו.

תפקיד המשפחה בשלבים אלה של ההתפתחות הוא לגונן על הנער או הנערה, הם אמורים לשבור או לערער על הגבולות ולהתנסות בחברת קבוצת השווים.

תפקיד ההורים או הדמויות המשמעותיות בשלב הזה של ההתפתחות הוא להכיל את המתבגר, לשים לו גבולות, להוקיר אותו על יכולותיו ומעשיו ולתת דוגמה אישית.

מניסיוני האישי וניסיוננו רב השנים בתהליכי אימון לבני נוער בתות למדנו שתהליכי אימון לבני נוער במהלך גיל ההתבגרות יכולים להיות מאוד אפקטיביים ולעזור למתבגרים ולהוריהם לעבור בצורה טובה ומיטיבה את גיל ההתבגרות.

לקחת אחריות על החיים!

מטלה תכנית האימון שבנינו ב- "תות" מיועדת לבני נוער שרוצים ללמוד לקחת אחריות על חייהם לשפר ולהשתפר, במסגרת תהליך האימון בני הנוער מועצמים ומקבלים כלים מעשיים ופרקטיים שעוסקים במנהיגות, לקיחת אחריות, תקשורת בין אישית, זיהוי החוזקות האישיות שלהם, הצבת יעדים ובניית תכנית עבודה, ניהול זמן וניהול סדרי עדיפויות, באמצעות הכלים הנ"ל משפרים בני הנוער את ביטחונם העצמי, תחושת המסוגלות שלהם ואת תפקודם והישגיהם בבית הספר ומחוצה לו ומשפרים בצורה משמעותית את התקשורת עם משפחתם ועם בני גילם.

תהליכי האימון לבני נוער ב- "תות" מותאמים לצרכים ולמטרות של הנער ומשפחתו, מניסיוננו למדנו שתהליכי האימון לבני נוער מסייעים להם רבות לעבור בצורה טובה את גיל ההתבגרות וליישם את הפוטנציאל האישי שלהם.